Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Βολιώτικη σπιτική γαλατόπιτα

Υλικά

  • ½ κ. φύλλο χωριάτικο για πίτα (6 φύλλα)
  • 1lt φρέσκο γάλα
  • 1 γεμάτο φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 3-4 βανίλιες
  • λίγη κανέλλα
  • 2 κουταλιές βούτυρο (είτε μαργαρίνη είτε αγελάδος)
  • ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
  • λίγη ζάχαρη και κανέλλα για τα φύλλα και το τελικό πασπάλισμα (μετά το ψήσιμο)
  • λίγο λιωμένο βούτυρο ή κάποιο ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο/καλαμποκέλαιο) για το άλειμμα των φύλλων.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα όλα τα υλικά (εκτός από το βούτυρο) σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιογενές. Μην την πήξετε απόλυτα, γιατί πήζει και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τη θέλουμε αφράτη. (Αν θελήσουμε να αραιώσουμε προσθέτουμε μια σταλίτσα γάλα. Αν από τη άλλη θελήσουμε να πήξουμε, ρίχνουμε λίγο παραπάνω σιμιγδάλι.)
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μεγάλου μεγέθους (ειδάλλως θα βγει χοντρούλα και δεν ταιριάζει σε γαλατόπιτα) και στρώνουμε ένα-ένα τα φύλλα. Κάθε φύλλο πρέπει να βουτυρωθεί/λαδωθεί και να πασπαλιστεί με λίγη κανελλοζάχαρη. Στο στρώσιμο τοποθετούμε τα φύλλα σταυρωτά, ώστε να φτιάξουμε μετά έναν καλοσχηματισμένο κόθρο. Φροντίζουμε να αλείψουμε με λαδάκι και τις γωνίες που προεξέχουν από το ταψί.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί και την απλώνουμε. Στρίβουμε γύρω-γύρω το κοθράκι και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 180ο για περίπου 40-45’. (Όταν πια τα φύλλα κοκκινίσουν αρκετά, τα βρέχουμε με λίγο νεράκι, με το πινέλο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για όσο χρειαστεί.)
Όταν βγάλουμε την πιτούλα από τον φούρνο, την πασπαλίζουμε έτσι ζεστή με κανελλοζάχαρη και τη σκεπάζουμε με λαδόχαρτο (σε αντίθεση με το αλουμινόχαρτο, συγκρατεί την υγρασία, που δε στάζει μέσα στην πίτα). Αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει στοιχειωδώς και μπορούμε πλέον να κόψουμε κομμάτια. Γιατί σαν τη ζεστή γαλατόπιτα δεν έχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου